Tematem przewodnim tego
tygodnia było zdrowe odżywianie. Wspólnie z dziećmi rozmawialiśmy na temat
owoców i warzyw, ich roli w naszej diecie. Jesień to pora roku poprzedzająca
zimę, czyli czas w którym jesteśmy narażeni na różnego rodzaju przeziębienia i
choroby. Dlatego tak ważne jest aby
korzystać z darów trwającej obecnie pory roku, czyli pysznych owoców i zdrowych
warzyw, aby już teraz uodpornić nasz organizm. Witaminy zawarte w warzywach i
owocach pomogą naszemu organizmowi w trudnej walce z przeziębieniami i różnego
rodzaju infekcjami.
A żeby nie było nudno
owoce i warzywa dają nam rozmaite możliwości wykorzystania w kuchni. Możemy je
spożywać pod różnymi postaciami, czy to ulubionych soków, sałatek, surówek, zup
itp.
Po części teoretycznej
przyszedł czas na praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy i posiadanych umiejętności. Na początku
tygodnia dzieci skupiły się na wykonaniu prac plastycznych, których efekty widać poniżej. Koniec tygodnia to prawdziwe kuchenne rewolucje naszej świetlicy. Wspólnie zrobiliśmy pyszną sałatkę
jarzynową, która w ekspresowym tempie została zjedzona.
Warzywniak jest obłędny.
OdpowiedzUsuń